Veștile bune pentru cei cu mașini pe benzină și motorină, la început de săptămână. Ce se întâmplă, de fapt, cu prețul petrolului
Prețul petrolului a scăzut, înaintea unei reuniuni a OPEC și a aliaților săi, care ar putea determina ce se va întâmpla cu prețurile pe fondul problemelor de aprovizionare dar și a recuperării în urma pandemiei.
Prețul petrolului Brent a scăzut cu 14 cenți sau 0,2%, la 79,14 dolari pe baril în primele ore ale zilei. De altfel, acesta a crescut cu 1,5% săptămâna trecută, fiind a patra săptămână de creștere consecutivă. Petrolul american a scăzut cu 15 cenți sau 0,2% la 75,73 USD, după ce a câștigat în ultimele șase săptămâni.
Prețurile petrolului au crescut din cauza problemelor logistice și a creșterii cererii globale, astfel că, săptămâna trecută prețul petrolului Brent a depășit 80 de dolari aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimii trei ani.
Apetitul pentru risc a fost „stimulat de creșterea încrederii într-o dezvoltare puternică a cerinței globale”, a spus ANZ Research într-o notă, dar a adăugat că investitorii s-au concentrat acum asupra reuniunii OPEC +, care urmează să aibă loc în aceste zile.
O piață volatilă
OPEC +, care grupează Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, se confruntă cu presiuni din partea unor țări pentru a produce mai mult pentru a ajuta la scăderea prețurilor, întrucât cererea s-a recuperat mai repede în anumite părți ale lumii decât a fost anticipat.
Organizația a convenit să sporească producția cu 400.000 de barili pe zi, bpd, în fiecare lună până cel puțin în aprilie 2022 pentru a elimina treptat 5,8 milioane bpd din reducerile existente. Patru surse OPEC + au declarat pentru Reuters că producătorii au în vedere să adauge mai mult decât a fost stipulat în acordul original.
Cea mai rapidă creștere ar putea avea loc în noiembrie, deoarece reuniunea anterioară OPEC + a decis volumele pentru luna octombrie.
Prețului petrolului a fost, de asemenea, alimentat de o creștere și mai mare a prețurilor la gaz, care au crescut cu 300% și tranzacționează în jur de 200 USD pe baril în termeni comparabili, determinând trecerea la păcură și alte produse brute pentru a genera electricitate și pentru alte nevoi industriale.
„Natura inegală a redresării post-pandemice va menține incertitudinile din partea cererii în joc, dând naștere la volatilitatea prețului petrolului”, a spus Fitch Solutions într-o notă.